Darujte
zdravie a krásu
článok / Aug 23 2023

Ako liečiť pleseň na nechtoch na nohách

Keď začínate čítať tento článok, pravdepodobne už viete, že pleseň na nechtoch na nohách je väčším problémom ako len kozmetickou záležitosťou. Jej nepríjemné príznaky majú dokonca vplyv na zdravie aj sebadôveru.

Pleseň na nechtoch nôh (onychomykóza) postihuje mnoho ľudí a keďže spočiatku nebolí, často sa podceňuje. Začne síce len ako malá škvrna na nechte, no bez adekvátnej liečby sa zmení na veľkú nepríjemnosť. Napadla vaše nechty na nohách pleseň? Nezúfajte si. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete všetky potrebné informácie.

Začítajte sa a získajte komplexné informácie o tom, ako pleseň na nechte nohy vznikne, ako ju spoznáte v rôznych štádiách, ako ju úspešne liečiť a zlepšiť zdravie svojich nechtov.

Príčiny plesne na nechtoch na nohách

Pleseň nechtov na nohách má troch pôvodcov:

  • dermatofyty
  • patogénne vláknité huby
  • kvasinky

Za najviac prípadov sú zodpovedné dermatofyty. Tieto mikroskopické huby sa živia keratínom z pokožky, vlasov a nechtov, preto môžu zapríčiniť rôzne kožné infekcie. Práve pleseň na nechtoch nôh je najbežnejším prejavom infekcie dermatofytmi. Sú veľmi odolné, preto aj samotná liečba trvá dlhšie a je nutné absolvovať ju celú. 

Za 2 - 5 % prípadov stoja patogénne vláknité huby. Konkrétne ide najmä o rody Scopulariopsis, Aspergillus, Fusarium.

Posledným pôvodcom plesne na nechtoch na nohách sú kvasinky. Candida albicans je najčastejší typ kvasinky, ktorý môže spôsobiť pleseň nechtov na nohách. Tieto kvasinky sa prirodzene nachádzajú na koži, avšak napríklad pri oslabení imunitného systému či pretrvávajúcej vlhkosti sa môžu množiť a zapríčiniť pleseň na nohách. Nechty rúk však tiež nie sú pri kvasinkách v bezpečí.

Pleseň na nechtoch nohy je rozšíreným zdravotným a estetickým problémom bez ohľadu na vek či pohlavie. Najčastejšie však týmto problémom trpia dospelí muži. Existuje aj niekoľko rizikových faktorov, ktoré majú vplyv na rozvoj mykózy nechtov na nohách. Najviac mykózy trápia ľudí s oslabenou imunitou, cukrovkou, psoriázou. Tiež starších ľudí a tých, ktorí majú problémy s krvným obehom, silno sa potia, fajčia alebo na to majú genetickú predispozíciu. Stačí, keď sa k tomu pridá nevhodná obuv, vlhkosť či chôdza naboso, a hneď je pleseň na nechtoch nohy.

Trápi vás mykóza nôh? Nezanedbajte to a snažte sa čo najskôr vyliečiť túto pleseň. Nechty na nohách sú prvým miestom, kam sa môže rozšíriť.

Pleseň na nechtoch na nohách - príznaky

Keďže liečbu plesne na nechtoch na nohách je najlepšie začať čo najskôr, tak treba mať obozretnosť už pri prvých príznakoch. Podľa nasledujúcich príznakov spoznáte, že trápi vaše nechty na nohách pleseň.

Zmeny farby nechtov: Pleseň pod nechtami na nohách môže postupne zmeniť farbu nechtov na žltú, hnedastú až čiernu. Tieto zmeny sa môžu vyskytnúť na celej ploche nechtu alebo len na jeho častiach vo forme drobných škvŕn.

Zhrubnutie a deformácia nechtov: Nechty s mykózou môžu zhrubnúť a deformovať svoj tvar. 

Lámavosť a krehkosť nechtov: Mykóza môže spôsobiť aj odlupovanie nechtov z nechtového lôžka. Nechty sa môžu tiež začať štiepiť.

Zmeny v štruktúre nechtov: Na nechtoch sa môžu objaviť jamky či zdrsnie ich povrch, nechty získajú nepravidelnú štruktúru.

Nepohodlie až bolesť: V prípade, že sa nechtová pleseň na nohách nelieči, môže nepohodlie prerásť až do bolesti pri chôdzi či tlaku na postihnuté nechty. 

Pleseň na nechtoch na nohách sa môže u rôznych ľudí prejavovať rôzne. U každého sa nemusia prejaviť všetky uvedené príznaky, prípadne môže ísť len o miernu infekciu. Ak však zbadáte akékoľvek neobvyklé zmeny na svojich nechtoch, nečakajte a čo najskôr sa poraďte s dermatológom (kožným lekárom). Čím skôr liečbu začnete, tým väčšia je šanca na úspešné vyliečenie a minimalizovanie komplikácií.

Ako sa dá liečiť pleseň nechtov na nohách

Ak ste objavili pleseň na nechte na nohe, obrňte sa trpezlivosťou. Výber lieku a spôsobu liečby závisí od typu plesne, jej závažnosti a tiež celkového zdravotného stavu pacienta. Liečba je pomerne zdĺhavá a je nutné dodržiavať pokyny lekára a pokračovať v liečbe aj vtedy, keď príznaky ustúpia. Aby sa zabránilo opakovanej infekcii, je nutné celú liečbu dokončiť.

Lokálne liečivá

Liečiť pleseň na nechte nohy sa dá v ľahkých štádiách lokálne pôsobiacimi liečivami, ako sú krémy, masti, gély či laky na nechty na nohách. Pleseň pomáhajú ničiť vďaka obsahu klotrimazolu, mikonazolu či terbinafínu. Aplikujú sa priamo na postihnuté miesta, teda nechty aj okolitú pokožku presne podľa pokynov lekára. 

Špeciálne antifungálne laky sa aplikujú tiež priamo na nechty tak, ako sa to robí s bežnými lakmi na nechty. Sú vhodným riešením vtedy, ak má nechtová pleseň na nohách miernejšiu formu. Tiež sa používajú súbežne s liekmi.

Lieky na pleseň na nechtoch nôh

Lekár vám na pleseň nechtov na nohách môže predpísať aj perorálne lieky, ktoré sa používajú najmä pri ťažších infekciách. Sú účinnejšie ako lokálne pôsobiace masti či krémy, no spájajú sa s nimi nepríjemné vedľajšie účinky. Môžu tiež interagovať s inými liekmi a výrazne vplývajú na fungovanie pečene. Práve preto je dôležité pri takejto liečbe pravidelne podstupovať krvné testy. Liečbe predchádza lekárske vyšetrenie, na základe ktorého sa určí, či je vôbec pre daného pacienta vhodná.

Laserová terapia

Ako inak odstrániť pleseň na nohách? Nechty veľmi účinne dokáže zachrániť laserová terapia. Pri tejto liečbe je pleseň na nechte nohy vystavená intenzívnemu laserovému svetlu, ktoré má za úlohu zničiť patogény zodpovedné za infekciu. Laserové svetlo sa dokáže dostať hlboko do nechtu, kde zničí bunky plesní a kvasiniek a zabráni ich ďalšiemu šíreniu a rastu. Na Klinike Zdravia sa tiež spoliehame na silu laserovej liečby plesne na nechtoch na nohách. Máme na to hneď niekoľko dôvodov:

  • Je to neinvazívna a bezbolestná terapia bez potreby anestézie.
  • Jedna procedúra trvá len niekoľko minút. 
  • Má minimálne vedľajšie účinky a riziko komplikácií.
  • Je často účinnejšia ako iné možnosti, ako odstrániť pleseň na nechtoch nohy.

Jednotlivé sedenia sú záležitosťou niekoľkých minút, avšak je nutné ich opakovať. Počet sedení závisí od toho, aká závažná je pleseň pod nechtom na nohe a tiež od typu laseru.

Kým začne rásť zdravý necht, môže to trvať aj niekoľko týždňov či mesiacov. Niektorí pacienti môžu vidieť zlepšenie už po niekoľkých sedeniach, zatiaľ čo iní potrebujú viac opakovaní. Všetko závisí od individuálnej rýchlosti rastu nechtu a tiež od závažnosti poškodenia. V súbehu s laserovou liečbou môže lekár odporučiť aj použitie lokálnych liečív pre úplné zotavenie a minimalizáciu opätovného výskytu.

 

pleseň na nechtoch

 

Chirurgický zákrok

V prípade skutočne vážnych infekcií sa môže pristúpiť aj k chirurgickému zákroku. Tento postup sa vykonáva, aby sa odstránili infikované tkanivá a zrýchlilo sa hojenie. Obvykle sa to ale považuje za poslednú možnosť, ako liečiť pleseň na nohách. Nechty sa pri zákroku odstránia celé alebo len ich časti. Práve to umožní lepší účinok lokálnych liečív a poskytne ľahší prístup k infekcii. Postupne tak môže rásť nový zdravý necht.

Pleseň na nechtoch na nohách - prevencia

Chcete sa vyhnúť nechtovej mykóze? Tak je na mieste sústrediť sa na prevenciu, ktorá hrá v tom, či napadne pleseň nechty na nohách, významnú úlohu. Na čo si teda dávať pozor, ak nechcete pleseň na nechtoch nohy?

Dbajte na dôkladnú hygienu nôh

Pravidelne a dôsledne si umývajte nohy, najlepšie mydlom, ktoré pomáha odstrániť baktérie. Nezanedbajte medziprstový priestor. Myslite aj na skutočne dôkladné osušenie nôh, opäť najmä medzi prstami. Vlhkosť totiž vytvára prostredie, v ktorom má nechtová pleseň na nohách ideálne podmienky pre svoj rast.

Nechty potrebujú správnu starostlivosť

Znížiť riziko infekcie pomôže aj pravidelné strihanie nechtov. Dbajte na to, aby boli krátke a mali rovné hrany.

Používajte vhodnú obuv

Vyberajte si priedušnú obuv, v ktorej sa vám chodidlá potia len minimálne. Mala by byť vyrobená z materiálov, ktoré umožňujú odparovanie vody a potu. Vyhnite sa príliš tesným topánkam a zdieľaniu topánok s inými ľuďmi. Mykóza nechtov, pleseň na nohách sa takýmto spôsobom veľmi ľahko šíria.

Bez obuvi ani krok

Pri bazénoch, vo verejných sprchách, telocvičniach, posilňovniach či iných verejných miestach, ktoré by mohli byť ideálnym miestom pre rast plesní a kvasiniek, noste vždy obuv. Usilujte sa minimalizovať priamy kontakt s takýmito povrchmi.

Dbajte na zdravý životný štýl

Pomôcť v boji proti nechtovej mykóze môže silný imunitný systém. Voľte si teda zdravú stravu, dostatok spánku i pravidelnú fyzickú aktivitu.

 

Pleseň na nechtoch na nohách - jej prevencia i liečba si vyžadujú dôslednosť. Dodržiavanie spomínaných opatrení môže minimalizovať riziko opakujúcej sa infekcie. Vždy je však dôležité konzultovať problémy týkajúce sa plesne na nechtoch na nohách s dermatológom a riadiť sa pri liečbe jeho pokynmi.

 

Trápi vás nechtová mykóza? Vyskúšajte laserovú liečbu TU ! Nečakajte a čo najskôr sa objednajte na vstupné vyšetrenie.

 
Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.dermatologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. TERÉZIA GRIGĽOVÁ dermatológ špecialista

Atestovaná kožná lekárka s viac ako 10 ročnou praxou v estetickej a korektívnej medicíne. Prax absolvovala na najlepších klinikách v Bratislave (Esthetic, Mediskin, Ústav lekárskej kozmetiky), kde mala možnosť pracovať s rôznymi laserovými a terapeutickými prístrojmi a spolupracovať s najlepšími odborníkmi na estetickú dermatológiu. Pri svojej práci tieto skúsenosti rada využíva a kombináciou rôznych techník sa snaží o čo najlepší výsledok pri riešení rôznych dermatologických problémov.

Podobné články
článok / Sep 07 2024
Trápi vás pleseň na nechtoch (nechtová mykóza) a neviete si s tým dať rady? Nezúfajte. V tomto článku nájde...
článok / Dec 18 2020
Viditeľné cievky na tvári predstavujú predovšetkým estetický problém. Pacienti sa za ne hanbia, pretože v s...
článok / Jún 19 2020
Ako sa zbaviť bradavíc? Ak ste už skúšali rôzne domácke postupy, viete, že to nie je až tak jednoduché. Naš...
článok / Sep 17 2020
 Čo je lipóm? Lipóm je najčastejšie malý, ostro ohraničený, pomaly (aj niekoľko mesiacov alebo rokov)...

Ďalšie ambulancie

Stomatológia Urológia Estetická medicína Jednodňová chirurgia