Darujte
zdravie a krásu
článok / Mar 04 2024

Pleseň na nohách: Nákazlivá nepríjemnosť, ktorú by ste mali okamžite liečiť

Trápi vás nepríjemná pleseň na nohách? Prečítajte si, ako udržať svoje nohy v zdraví. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na plesne na nohách zo všetkých uhlov - od prejavov a príčin až po efektívnu liečbu a preventívne opatrenia. 

Pleseň na nohách sa neoplatí podceňovať. Veľmi ľahko sa šíri a je nákazlivá, bez problémov sa dokáže presunúť aj na ďalšie časti tela. Navyše nevyzerá dobre. Pleseň síce nie je prieberčivá, čo sa týka veku či pohlavia hostiteľa, ale vo všeobecnosti ňou najviac trpia dospelí muži. Celkovo je problémom veľkého množstva populácie. Poznať nepriateľa, v tomto prípade pleseň nôh, rozhodne nie je na škodu.

Ide o chronické infekčné ochorenie, za ktorým môžu stáť dermatofyty (vláknité huby) aj kandidózy (kvasinky). Najlepšie sa im darí vo vlhkom a teplom prostredí, preto sa šíria a rastú, keď sa nohy potia a sú nedostatočne vetrané. 

Pleseň na nohách je zdravotným problémom, ktorý okrem nepríjemných symptómov môže mať aj vážne dôsledky, ak sa nezačne liečiť včas. Chronická infekcia, spôsobená dermatofytmi alebo kvasinkami, môže viesť k nepríjemným a vážnym komplikáciám.

Príčiny vzniku plesne na nohách

Poznáme hneď niekoľko príčin vzniku plesne na nohách. Ideálom pre jej rast je však najčastejšie ich kombinácia. 

Bakteriálne a plesňové infekcie

Hlavnou príčinou plesne nôh je dermatofyt. Táto huba sa ľahko prenáša v zdieľaných priestoroch, ako sú verejné bazény, sprchy či sauny. Chôdza naboso v týchto priestoroch nie je najlepším nápadom, ak sa často potýkate s plesňou.

Medzi bakteriálne infekcie spôsobujúce tento zdravotný problém patrí napríklad Candida albicans. 

Nosenie nevhodnej obuvi a oblečenia

Obuv a odev, v ktorom nohy nemôžu „voľne dýchať”, sú ideálnym - vlhkým a teplým - prostredím pre rast plesne. Rovnako jej vznik podporuje aj tesná obuv, ktorá bráni prirodzenému odparovaniu potu.

Dlhodobé udržiavanie vlhkosti na nohách

K ďalším príčinám patrí dlhodobé nosenie mokrých či vlhkých ponožiek a topánok. Ak sa vám to často stáva, riešením je nosenie náhradných ponožiek. Rovnako nebezpečné je aj nedostatočné vysušenie nôh po kúpaní či sprchovaní. Dôležité je dôsledne vysušiť najmä priestor medzi prstami na nohách.

Nedostatočná hygiena a čistota

Hromadenie baktérií a plesní a postupne aj vznik infekcie môže spôsobiť nedostatok pravidelnej hygieny a nedôsledného čistenia nôh. Rovnako riziko prenosu plesne na nohách môže zvýšiť používanie zdieľaných predmetov - uterákov či sprchovacích koberčekov. Taktiež požičiavanie topánok od infikovanej osoby. Niekedy si stačí vyskúšať rovnaké topánky ako táto osoba.

Pleseň na nohách - symptómy

Symptómy sa zvyknú od človeka k človeku líšiť. Závisí to od miery postihnutia a tiež typu infekcie. Jednotlivé prejavy sa zvyčajne rozvíjajú postupne. Najskôr sú mierne, ba až nebadateľné, neskôr ich sila prepukne naplno.

K tým najčastejším symptómom patria:

  • svrbenie postihnutého miesta, pálenie až bolesť,

  • šupinatá koža, praskanie kože, olupovanie,

  • zápal kože a sčervenanie,

  • nevábny zápach nôh,

  • a niekedy aj vodnaté pľuzgiere.

Ako prvé prichádza svrbenie, pričom nevidieť zmeny na koži. Následne dochádza k zmene farby i štruktúry kože. Pre chronickú fázu je zase typické začervenanie, praskanie a šupiny.

S plesňou na nohách sa často spája aj pleseň na nechtoch. Medzi prvé príznaky patrí zosilnený okraj a postupne sa začne meniť farba rohoviny na žltú, hnedú až zelenú. Nenechajte to zájsť ďaleko, pokročilé štádium znamená postupné odumieranie nechtu.

Možnosti liečby plesne na nohách

Pleseň nôh treba začať riešiť čo najskôr. Nielenže to nevyzerá dobre, ale ide aj o zdravotný problém, ktorý sa môže šíriť ďalej. Nevýhodou je, že pleseň na nohe nezmizne sama od seba, treba ju liečiť. Treba byť pri tom dôsledný, pretože sa tento problém môže ľahko vrátiť, ak nie je úplne vyriešený.

Domáce recepty na liečbu plesne na nohách

S prvotnými príznakmi si dokážete pomôcť aj s produktmi, ktoré nájdete v svojej domácnosti. Pomáha napríklad kúpeľ v octovej vode či potieraním samotným octom, cesnakom či propolisovou tinktúrou.

Mnohí sa tiež spoliehajú na používanie čajovníkového alebo eukalyptového oleja, ktoré sa vyznačujú antibakteriálnymi účinkami. Vhodný je kúpeľ s pár kvapkami oleja. Nezabúdajte následne nohy dôkladne osušiť.

Liečivá

Na liečbu plesne nôh nájdete v lekárni voľnopredajné prípravky, napríklad krémy, roztoky, či masti. Tieto výrobky obsahujú klotrimazol, mikonazol, tolnaftát alebo terbinafín. Prinesú vám úľavu od svrbenia, no nemusia pôsobiť dlhodobo. Preto je pretrvávajúcu pleseň nohy najlepšie riešiť s dermatológom.

Návšteva dermatológa

Na dermatológa sa môžete obrátiť už pri prvých príznakoch a rozhodne musíte pri zhoršenom stave. Okrem voľne dostupných prípravkov vám môže predpísať aj lieky s obsahom flukonazolu, itrakonazolu či terbinafínu.

So správnou diagnostikou a liečbou by mali príznaky zmiznúť za jeden až osem týždňov. Je však dôležité presne dodržiavať pokyny lekára a dokončiť liečbu.

Najskôr ustúpi svrbenie a podráždenie. Zmiznutie príznakov ale neznamená, že je s plesňou koniec. Preto vždy dokončite liečbu.

Kedy navštíviť lekára

Lekára určite navštívte, ak sa stav nezlepší do dvoch týždňov od toho, ako ste začali používať voľnopredajný prípravok. V prípade, že máte cukrovku, nečakajte vôbec a choďte k lekárovi pri podozrení na pleseň na nohe. Taktiež ho navštívte v prípade infekcie, horúčky, hnisu či opuchu postihnutého miesta.

Zanedbaná liečba znamená ďalšie problémy

Zanedbať liečbu plesne na nohách sa neoplatí. Dôvodov je hneď niekoľko:

  • Pleseň sa rozšíri po celej spodnej časti chodidla. Vytvoria sa pľuzgiere naplnené vodou alebo otvorené vredy. A to nielen na spodnej časti chodidiel, ale po celých nohách či medzi prstami.

  • Rozšíri sa z chodidiel na nechty, kde sa lieči ťažšie a je odolnejšia voči viacerým typom liečby.

  • Plesňová infekcia sa môže rozšíriť aj na ruky pri škriabaní infikovaných nôh či používaní rovnakého uteráka.

  • Pleseň nôh sa rozšíri aj do slabín.

  • Okrem toho hrozia aj ďalšie vážne problémy - alergická reakcia, zápal lymfatických ciev a bakteriálna infekcia.

Prevencia

Treba si uvedomiť, že niektorí ľudia sú náchylnejší na vznik mykózy. Medzi kritické faktory patria poruchy imunity a prekrvenia dolných končatín, cukrovka, obezita, vyšší vek či nedostatočná hygiena.

Ak patríte do tejto skupiny ľudí aj vy, vedzte, že opatrnosť je na mieste. Čo teda robiť?

  • Dôkladne si umývajte nohy, najlepšie antibakteriálnym mydlom. Nezabudnite na medziprstový priestor.

  • Či už po plávaní alebo sprchovaní - vždy dbajte na dôsledné osušenie nôh.

  • Používajte protiplesňový púder na nohy, ktorý absorbuje vlhkosť.

  • Noste vzdušnú obuv alebo sandále.

  • Obuv vždy nechajte aspoň 24 hodín vyschnúť, kým si ju znovu obujete.

  • Na obuv používajte dezinfekčné utierky a spreje.

  • Noste ponožky, ktoré buď absorbujú vlhkosť, alebo ju dobre odvádzajú.

  • V spoločných priestoroch - šatne, kúpaliská, plavárne, sauny či sprchy noste svoju obuv.

  • Posteľnú bielizeň, uteráky i ponožky perte v horúcej vode.

  • Používajte dezinfekčné prostriedky a antibakteriálne mydlá.

  • Nepožičiavajte si športovú obuv.

  • Topánky v obchode si skúšajte výhradne v ponožkách.

  • V zimných mesiacoch sa, ak je to možné, prezúvajte. Nenechajte svoje nohy potiť sa celý deň v zateplenej obuvi.

Strava na boj proti plesni

Vhodná strava tiež dokáže účinne pomáhať pri prevencii pred plesňou na nohách. V prípade, že ste náchylnejší na jej vznik, vyskúšajte úpravu jedálnička. Vhodná je zásaditá strava s dostatočným množstvom strukovín i čerstvej zeleniny. Minimalizujte množstvo sladkostí.

Pleseň nôh a ohľaduplnosť voči okoliu

V prípade, že ste objavili pleseň na nohe, myslite aj na okolie. Používajte len svoj uterák, nechoďte naboso. Pleseň sa dokáže šíriť naozaj veľmi jednoducho. Ohľaduplnosť tu má svoje miesto.

Dodržiavanie základných hygienických opatrení a opatrnosť pri používaní zdieľaných predmetov a priestorov môže znížiť riziko vzniku plesne na nohách a ochrániť nielen vás, ale aj vaše okolie pred šírením tejto nepríjemnej infekcie.

 

Pleseň na nohách je nepríjemná nielen pre vás, ale aj pre vaše okolie. S pravidelnou starostlivosťou a pozornosťou však môžete minimalizovať riziko vzniku plesne a udržať si nohy zdravé a bezproblémové. Preto neváhajte vyhľadať pomoc a začnite s liečbou čo najskôr. Na Klinike Zdravia vám radi pomôžeme zbaviť sa plesne na nohách, ale aj iných častiach tela. Nezabudnite, že čím skôr začnete s liečbou, tým skôr sa budete cítiť dobre vo svojej koži.

Trápi vás pleseň na nohách alebo iná mykóza? Nečakajte ani chvíľu a objednajte sa na vyšetrenie ešte dnes! 

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.dermatologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. TERÉZIA GRIGĽOVÁ dermatológ špecialista

Atestovaná kožná lekárka s viac ako 10 ročnou praxou v estetickej a korektívnej medicíne. Prax absolvovala na najlepších klinikách v Bratislave (Esthetic, Mediskin, Ústav lekárskej kozmetiky), kde mala možnosť pracovať s rôznymi laserovými a terapeutickými prístrojmi a spolupracovať s najlepšími odborníkmi na estetickú dermatológiu. Pri svojej práci tieto skúsenosti rada využíva a kombináciou rôznych techník sa snaží o čo najlepší výsledok pri riešení rôznych dermatologických problémov.

Podobné články
článok / Jún 19 2020
Laserový resurf priniesol do estetickej medicíny revolúciu. Pokožka sa po laserovom zbrúsení povrchu epider...
článok / Nov 10 2021
Čistá pleť je základom pre jej zdravie a vitalitu. Navyše, pokožka tváre je neustále viditeľná a jej nedost...
článok / Nov 04 2020
Nechtová mykóza je ochorenie, ktoré vo väčšine prípadov postihuje nechty na nohách. Mykózami trpí až 30% po...
článok / Jún 19 2020
Pravidelná kontrola materských znamienok – je potrebná aj u detí a mladých ľudí? Rozhodne áno. Aj keď je na...

Ďalšie ambulancie

Stomatológia Urológia Estetická medicína Jednodňová chirurgia