Darujte
zdravie a krásu
článok / Sep 07 2024

Pleseň na nechtoch: Všetko, čo o nej potrebujete vedieť

Trápi vás pleseň na nechtoch (nechtová mykóza) a neviete si s tým dať rady? Nezúfajte. V tomto článku nájdete všetky potrebné informácie o príčinách, príznakoch a liečbe tejto nepríjemnej infekcie. Okrem toho sa dočítate aj to, ako sa tejto infekcii vyhnúť a prečo je prevencia tak dôležitá. Získate komplexný prehľad o tom, ako zatočiť s plesňou na nechtoch.

Nechtová pleseň je problémom najmä nechtov na nohách, len veľmi zriedka sa objavuje aj na nechtoch na rukách. Medzi dôvody vzniku veľmi často patrí neliečená pleseň na nohách, ktorá sa rozšírila aj na ďalšie časti tela. Obvykle mykóza najskôr postihne necht na palci a postupne sa šíri aj na ďalšie nechty. Od okraja nechta prechádza až do nechtového lôžka. V prípade, že sa nechtová pleseň nelieči, môže dôjsť k degradácii nechtu. Nejde však len o estetický problém. Ak prejde do chronickej fázy, má negatívne zdravotné dôsledky.

Čo spôsobuje pleseň na nechte?

Za plesňou na nechtoch stojí niekoľko druhov húb a kvasiniek. Tými najčastejšími, až v 85 - 90 % prípadoch, sú dermatofyty. Ide o veľmi odolné organizmy, ktorým sa najviac darí v teple, tme a pri dostatku vlhkosti. Preto sa vyrazne viac vyskytuje pleseň na nechtoch nôh ako rúk.

Ďalšou príčinou sú patogénne vláknité huby (asi 2 - 5 % prípadov), väčšinou z rodov Scopulariopsis, Aspergillus, Fusarium. 

V prípade, že pôvodcami sú kvasinky (5 - 10 % prípadov), tak sú to obvykle Candida albicans či Candida parapsilosis. Ak máte pleseň na nechtoch na rukách, tak sú za to s vysokou pravdepodobnosťou zodpovedné práve kvasinky.

Rizikové faktory pre vznik plesne nechtov

Plesne na nechtoch môžu potrápiť kohokoľvek. Štatisticky sa však viac dotýkajú dospelých mužov. Existuje viacero faktorov, ktoré majú na vznik tohto problému vplyv. 

Rizikové faktory:

  • oslabený imunitný systém

  • cukrovka

  • psoriáza

  • problémy s krvným obehom

  • vyšší vek

  • mikrotraumy nechtov

  • silné potenie

  • fajčenie

  • genetická predispozícia

  • chôdza naboso na verejných miestach

  • nosenie nevhodnej obuvi

Ako spoznať pleseň nechtov na prvý pohľad

Pleseň na nechtoch je bežným problémom, preto je dobré vedieť, ako ju spoznať. A to čo najskôr. Čím skôr zasiahnete, tým lepšie.

Príznaky sa menia podľa toho, o aký typ infekcie ide. Začínajú v malo, postupne sa rozvinú. Pleseň na nechte spočiatku nevidieť, prípadne len ako biely či žltý fľak na okraji nechtu. Tá sa časom rozšíri a spôsobí zmenu farby nechtu na bielu, zelenú, žltú až čiernu. 

Zmena nastáva nielen vo farbe, ale týka sa aj iných vlastností nechtov. Necht zhrubne, čo spoznáte na náročnejšom strihaní pri manikúre, a môže sa tiež začať krútiť nahor alebo nadol či uvoľniť sa z nechtového lôžka. Okrem toho pleseň nechtov zapríčiní krehkosť a lámavosť nechtu a tiež nepríjemný zápach.

Pleseň na nechte je spočiatku veľmi jednoduché ignorovať, keďže nejde o bolestivý problém. Ak však nepristúpite k správnej liečbe, postupne vás bude bolieť akýkoľvek tlak vyvíjaný na postihnuté miesto a to až tak, že sa problémom stane aj bežná chôdza.

Prevencia

Aj v boji proti nechtovej plesni sú základom preventívne opatrenia. Najmä, ak patríte k skupine ľudí náchylnejších na mykózy a týkajú sa vás aj vyššie spomínané rizikové faktory. V prvom rade je dôležité časté a dôkladné umývanie rúk a nôh mydlom, najmä ak sa veľa potíte. Okrem toho dbajte na:

  • pravidelné strihanie nechtov - majú byť krátke a rovne zastrihnuté

  • nosenie ponožiek, ktoré absorbujú vlhkosť alebo ju dobre odvádzajú

  • vymieňanie ponožiek, v prípade silného potenia aj niekoľkokrát do dňa

  • vetranie nôh

  • používanie protiplesňového púdrov a sprejov do topánok

  • na dôsledný výber salónu na manikúru

  • používanie vlastného uteráku

  • udržiavanie chodidiel v suchu

  • nosenie správnej obuvi, v ktorej môžu nohy dýchať

 

Jednoduchšie je nebojovať s plesňou ako s ňou bojovať a tieto preventívne opatrenia sú dôležitou súčasťou boja proti nechtovej plesni a dokážu výrazne znížiť riziko infekcie.

Pleseň, nechty a leto

Najčastejšie sa dá nakaziť v letných mesiacoch počas návštev kúpalísk. Chlór v bazéne síce zabíja spóry húb, no na okrajoch sa môžu spokojne množiť a prežívať dlhú dobu. Aby vám letné radosti nepokazili plesňové nepríjemnosti, noste pri bazéne a v sprche vlastnú obuv, pravidelne ju dezinfikujte. Nikdy nezabúdajte na dôsledné osušenie nôh vždy, keď vyjdete z bazéna.

Liečba plesne na nechtoch

Priebeh liečby plesne na nechtoch závisí predovšetkým od príčiny jej vzniku a tiež závažnosti postihnutia. V každom prípade sa však treba vyzbrojiť trpezlivosťou, dôsledne nasledovať pokyny dermatológa a neukončiť liečbu predčasne.

Samoliečba plesne na nechtoch

Ak spozorujete pleseň pod nechtom dostatočne zavčasu, môžete skúsiť aj samoliečbu. Základné pravidlo však je, že mykózou môže byť postihnutá maximálne tretina nechta. V lekárni zoženiete voľnopredajné prípravky s obsahom antimykotika, ako sú laky, krémy či roztoky. Tie podľa príslušných pokynov pravidelne aplikujete na postihnutú lokalitu.

Výsledkom takejto liečby by malo byť zastavenie šírenia mykózy a odstránenie poškodenej oblasti nechtovou škrabkou alebo jednorazovými pilníkmi. Dávajte si pozor na správny výber prípravku. Musia obsahovať okrem antimykotika aj zmäkčujúcu látku. Bez nej sa účinná látka nedostane do nechtového lôžka a bude pôsobiť len na povrchu.

Lieky

Z návštevy dermatológa môžete odchádzať aj s predpisom na perorálne antimykotiká. Ich úlohou je pomôcť nechtu rásť bez infekcie a postupne nahradiť infikovanú oblasť. Výsledok vidieť až vtedy, keď necht dorastie. Úplné odstránenie môže trvať aj viac ako štyri mesiace.

Nevýhodou týchto liekov sú možné vedľajšie účinky, ako vyrážka či poškodenie pečene. Pri užívaní týchto liekov je preto potrebná pravidelná kontrola krvi. Takáto liečba nie je vhodná pre ľudí s ochorením pečene alebo srdcovými ochorením.

Laky na nechty

Špeciálne laky na nechty sú ďalším riešením, ktoré pomáha na pleseň nechtov. Použitie je jednoduché. Raz denne treba natrieť infikované nechty a okolitú pokožku. Nahromadené vrstvy sa po týždni zotrú alkoholom a môže sa začať nanovo. Nevýhodou je, že je nutné lak používať každodenne takmer celý rok.

Laky samotné sú menej účinné ako lieky, ale sú vhodné aj ako doplnok k inej liečbe.

Krémy na nechty

Antimykotické krémy sa taktiež používajú lokálne, priamo na postihnuté nechty. Tieto krémy je dobré skombinovať s prípravkom na zmäkčenie nechtu, napríklad s krémom s obsahom močoviny. Prípadne stenšiť povrch nechtu pomocou pilníka. Liečivo tak bude mať jednoduchšiu cestu k zdroju infekcie. S antimykotickými krémami sa spájajú aj nežiaduce účinky, ako je vyrážka.

Odstránenie plesne na nechtoch laserom

Nechtová pleseň sa v súčasnosti dá riešiť aj inak. Stále viac sa v modernej dermatologickej praxi používa na pleseň nechtov liečba laserom. Laserová terapia dosahuje rýchle a efektívne výsledky s minimálnym zásahom do tkaniva a nižším rizikom vedľajších účinkov, ktoré sú spojené s bežnou liečbou.

Ako to funguje? Lekár pri zákroku nasmeruje laserový lúč presne na postihnuté miesto, kde pôsobí na plesňové infekcie schovávajúce sa pod povrchom nechtu. Lúč sa dostane cez nechtovú platničku a zohrieva tkanivo, čím ničí pleseň a bráni jej ďalšiemu šíreniu. Vďaka presnému cieleniu dokáže preniknúť hlboko pod povrch nechtu a zničiť aj tú najodolnejšiu infekciu.

U nás na Klinike Zdravia dosahujeme práve liečbou laserom vynikajúce výsledky, a to aj pri chronických prípadoch, kedy sa pleseň na nechte drží ako kliešť. Laserová terapia nevyžaduje anestéziu, nezanecháva jazvy a je bezbolestná. Keďže ide o infekčnú záležitosť, odporúčame absolvovať niekoľko krátkych sedení.

 

 

Chirurgická liečba

Pri veľmi závažných prípadoch môže dermatológ odporučiť aj chirurgický zákrok. Využíva sa to však len v krajných prípadoch, keď iná liečba nezaberá. Pri zákroku sa necht spôsobujúci bolesť chirurgicky odstráni.

Vybrať spôsob liečby je ideálne po konzultácii s dermatológom (kožným lekárom), ktorý na základe vyšetrenia zhodnotí stav pacienta a poradí ten najefektívnejší spôsob. Pleseň na nechtoch tak nebude mať šancu.

Neliečená pleseň na nechte je problém

Najmä v prípade oslabeného imunitného systému je neliečená nechtová pleseň výrazným problémom. Nielenže sa ľahko rozšíri do ďalších oblastí na tele, ale môže spôsobiť aj vznik plesne na nohách, stratu nechtov, zápal kostného tkaniva, či tzv, infekčnú celulitídu. K nebezpečným komplikáciám plesne na nechtoch je sepsa.

Okrem vlastných zdravotných problémov je tu aj estetická stránka. Pleseň a nechty - to s príjemným vzhľadom nemá nič spoločné. 

Nemenej dôležitá je aj ohľaduplnosť voči druhým ľuďom. Ak vás trápi nechtová pleseň, čo najskôr začnite s liečbou, nech ju, hoci aj nechtiac, nešírite ďalej. Kým liečba zaúčinkuje, používajte len vlastný uterák i nožničky na nechty, na verejných priestranstvách nechoďte naboso. Jednoducho - spravte všetko pre to, aby ste nenakazili ostatných.

Objednajte sa ku nám na vyšetrenie a navrhneme vám najvhodnejší spôsob liečby plesne na nechtoch. Cenník ošetrení a možnosť objednať sa nájdete  TU. 

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.dermatologicka-klinika.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. TERÉZIA GRIGĽOVÁ dermatológ špecialista

Atestovaná kožná lekárka s viac ako 10 ročnou praxou v estetickej a korektívnej medicíne. Prax absolvovala na najlepších klinikách v Bratislave (Esthetic, Mediskin, Ústav lekárskej kozmetiky), kde mala možnosť pracovať s rôznymi laserovými a terapeutickými prístrojmi a spolupracovať s najlepšími odborníkmi na estetickú dermatológiu. Pri svojej práci tieto skúsenosti rada využíva a kombináciou rôznych techník sa snaží o čo najlepší výsledok pri riešení rôznych dermatologických problémov.

Podobné články
článok / Nov 17 2022
Chcete zažiť luxusný a zmyslový zážitok?   Ošetrenie platinum facial je charakteristické ošetrenie p...
článok / Nov 04 2020
Nechtová mykóza je ochorenie, ktoré vo väčšine prípadov postihuje nechty na nohách. Mykózami trpí až 30% po...
článok / Jún 18 2020
Mykóza nechtov, nazývaná aj nechtová pleseň alebo odborne onychomykóza, je infekčné ochorenie. Je mnoho spô...
článok / Mar 06 2016
Odstránenie ochlpenia na tele je dnes v estetickej medicíne žiadanou témou. Mať totiž hladké nohy bez holen...

Ďalšie ambulancie

Stomatológia Urológia Estetická medicína Jednodňová chirurgia